Senap - allergi
Denna mapp varnar dig för mat och dryck som innehåller spår av
senap och senapsfrön samt produkter därav.
Det finns olika sorters senapsfrö. Dessa används för att framställa senap. Allergi mot senapsfrö förekommer och det finns därför särskilda märkningskrav för senap.
Allergi mot senap
Senap görs vanligen på en blandning av frön från gul senap (Sinapis alba) och svart senap (Brassica nigra). Båda arterna hör till den botaniska familjen Brassicaceae (Cruciferae). Även orientalisk senap (Brassica juncea) används men är mindre vanlig i Europa.
Allergiska reaktioner på senap, inklusive svåra anafylaktiska reaktioner, är väl dokumenterade, särskilt från Frankrike. I Sverige har två fall av allergi mot senap rapporterats till Livsmedelsverket. Båda drabbade var barn med allergi mot flera olika livsmedel.
Allergi mot senap kan också yttra sig som klåda, svullnad i läppar, mun och hals, nässelutslag, magont, kräkningar samt astma och andningsbesvär.
Till samma familj som senap hör broccoli, brysselkål, kål, blomkål, kålrabbi, kålrot, rädisa, pepparrot och vattenkrasse. Många proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Därför kan det förekomma att man reagerar på flera arter inom samma familj (korsreaktioner). När det gäller senap har sådana korsreaktioner dock enbart rapporterats i några få fall.
Senap i livsmedel
Malda senapsfrön används som ingrediens i senap. Senap i sin tur är ingrediens i vissa sorter av majonnäs, gravlaxsås, Cumberlandsås, salladsdressingar och marinader. Senapspulver är en vanlig ingrediens i curry. Hela senapskorn förekommer i kryddade korvar, i gurkinläggningar och i pickels.
Obs! Vi rekommenderar dig att läsa på förpackningen också, särskilt om du är väldigt allergisk. Vi kan inte garantera att vår information är 100% korrekt alltid, även om det förstås är vår målsättning.
Källa: livsmedelsverket.se