Fosfater - tillsats
Bebisar, barn och ungdomar får i sig mer fosfater än vad EU:s vetenskapliga panel bedömer som säkert.
Fosfater, som är ett samlingsnamn för olika fosforföreningar, finns naturligt i vår kropp och är även ett viktigt näringsämne som finns naturligt i olika livsmedel. Samtidigt används olika fosfater som tillsatser i en rad olika livsmedel, exempelvis för att binda vatten i olika köttprodukter.
I sin pågående översyn av tillåtna tillsatser har EU:s experter gjort en säkerhetsutvärdering av ett antal fosfater (E338-E341, E343, E450-E452) och vilken påverkan dessa kan ha på våra kroppar. I bedömningen tog de även hänsyn till den mängd fosfor eller fosfater som vi får ifrån andra källor än tillsatser.
Experterna kom fram till att det är säkert att få i sig upp till 40 mg fosfater per kilo kroppsvikt per dag (ADI). Om man jämför dessa halter med de uppskattade mängderna som vi får i oss hamnar flera grupper över den säkra gränsen.
För barn och spädbarn överskreds den redan av dem som hade en genomsnittlig konsumtion av fosfater. Dessutom överskreds den även av ungdomar som hade den högsta uppskattade konsumtionen.
Resultatet har överlämnats till EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA. Förhoppningsvis kommer det nya gränsvärdet att leda till att de högsta tillåtna halterna i livsmedel kommer att sänkas.
Rapporten välkomnas av bland annat den europeiska konsumentorganisationen BEUC, som menar att det enklaste sättet att minska det totala intaget av fosfor, är att helt enkelt minska användningen av fosfater som tillsatser. Dessa fosfater, oorganiska fosfater, är i en form som lättare tas upp av kroppen än de som förkommer naturligt i vår mat.
Camille Perrin, ansvarig för livsmedelspolitik på BEUC, menar även att bland annat köttprodukter och processad ost bidrar med särskilt stora mängder tillsatta fosfater.
”Man bör prioritera att dra ner på fosfaterna i de livsmedlen så mycket som det är möjligt”, säger hon till Food navigator.
Fosfor eller fosfat som tillsats i livsmedel
Tillsatsen fosfor eller fosfater får användas i många olika livsmedel till exempel i coladrycker, en del ostar, glass, desserter, kakor, soppor och såser, frukostflingor, kött- och fiskprodukter samt djupfryst fisk.
Vilken funktion har tillsatser med fosfor/fosfat?
Fosfat används ofta för att göra till exempel kött mörare och saftigare. Fosfaterna används bland annat som klumpförebyggande medel, som surhetsreglerande medel och för att ge syrlig smak. Kalium- och natriumfosfat ingår i bakpulver.
Vad gör Livsmedelsverket angående fosfat i livsmedel?
Livsmedelsverket tycker att det är bra att begränsa användningen av tillsatser som inte är nödvändiga. I EU har Livsmedelsverket arbetat framgångsrikt för att onödiga fosfattillsatser i exempelvis hamburgare och färdigmarinerat kött inte ska tillåtas.
FAKTA: fosfater i maten
* Fosfor och fosfater finns naturligt i många livsmedel, men en stor del av den fosfor som vi får i oss kommer från tillsatser.
*Sedan 1990-talet har fosforintaget som härrör från tillsatser har ökat från 500 till 1 000 mg/dag, enligt amerikanska kartläggningar.
* Till skillnad från naturligt förekommande organiskt bundet fosfor absorberas oorganiskt bundet fosfor, som finns i tillsatser, fullständigt i tarmen.
* I Sverige ligger det genomsnittliga intaget av fosfor på 1 242 mg för kvinnor och 1 541 mg för män. Det betyder att en stor andel av befolkningen ligger över den gräns på 1 400 mg som tidigare forskning har funnit fördubblar risken att dö i förtid.
*Kroppen behöver en viss mängd fosfor och det rekommenderade intaget för vuxna är 600 mg/dag. Brist på fosfor är dock mycket ovanligt.
Dessa olika tillsatser som innehåller fosfor varnar vi för
E338 Fosforsyra
E339 Natriumfosfater
E340 Kaliumfosfater
E341 Kalciumfosfater
E343 Magnesiumfosfater
E442 Ammoniumfosfatider
E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E451 Natrium och kaliumtrifosfater
E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
E541 Natriumaluminiumfosfat
E1410 Monostärkelsefosfat
E1412 Distärkelsefosfat
E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat
E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
E101 Riboflavin-5-fosfat är in med, det innehåller visserligen fosfat men är vitamin B2. Det kan inte vara farligt för oss. Forskare tror också att det är främst fosfater i oorganisk form som är illa, och vitamin B2 är ett organiskt ämne.
Obs! Vi kan inte garantera att vår information är 100% korrekt alltid, även om det förstås är vår målsättning.
källa: aktavara.org och livsmedelsverket.se