Plast - miljö
Rekommendationen är att användning av dessa plaster undviks på grund av deras hälsoskadliga effekter på människor och/eller miljö.
Det finns en massa pyttesmå osynliga plaster i tvål, deo, solkräm, hudkräm och smink. Du kanske smörjer in dig med plast efter duschen, utan att du vet om det!
Den osynliga plasten finns där antingen som till exempel utfyllnad eller för att ha en skrubbande funktion. När plasten sköljs bort hamnar den till slut i vattnet, där den bär med sig gifter och äts upp av fiskar. När fisken får magen full av plast kan den få störningar i beteendet eller svälta, eftersom vanlig mat inte får någon plats. Sen kan plasten komma in i oss människor via kretsloppet. Vad som händer när vi får plast i oss vet inte forskarna än.
3 – PVC (polyvinylklorid)
Själva utgångsmaterialet i plasten polyvinylklorid (PVC, nr 3) är cancerframkallande och för att göra PVC plasten mjuk tillsätts hormonstörande ftalater som kan avges ur materialet vid användning. PVC användas till att göra konstläder och kan hittas i till exempel inredning, byggmaterial, kläder och skor. Även leksaker (till exempel olika typer av bollar och dockor), badleksaker och -tillbehör (mjuka plastankor och simringar) består vanligen av PVC. Då man verkligen önskar sig en boll är det värt att leta upp en som är ftalatfri.
6 – PS (polystyren)
Plasten polystyren (PS, nr 6) finns i två varianter, som vanlig tunn plast (exempelvis filburkar) och som styrofor/styrox/frigolit (exempelvis engångsmuggar). Ämnet styren klassas som cancerframkallande och misstänks vara hormonstörande. De som arbetar inom produktionen av polystyrenprodukter utsätts för de största riskerna med ämnet. PS används främst för engångsförpackningar: till exempel svarta förpackningar för färdigmat, plastglas, fil-och yoghurtburkar, men även för pärlplattor, elektronik, labratorieplaster, byggmaterial och i inredning i kylskåp. Uppvärmning av PS rekommenderas inte då restmonomerer kan läcka ut i maten. Restmonomerer är molekyler som inte tagits upp och bundits fast i materialet vid tillverkning. Då de enskilda byggstenarna har formats om till en längre kedja, en polymer, ligger restmonomerer lösare på plastens yta.
7 – Melamin
Melamin (nr 7) är en hård plast som ofta används i bilddekorerade muggar, tallrikar och skålar tänkta för barn. Ämnet melamin är giftigt för njurarna och kan läcka ut ur produkter i melaminplast. Vissa melaminprodukter har också visat sig innehålla formaldehyd som är cancer- och allergiframkallande. Undvik användning av melamin i kontakt med varm mat.
7 – Polyamid
Polyamid (PA, nr 7) förekommer som hård och mjuk plast. PA används för syntetisk textil i kläder (till exempel nylon), skor, väskor, mattor, köksredskap och som förpackningsmaterial av livsmedel. Plasten kan innehålla det cancerframkallande ämnet anilin (metylendianilin), som hittats i svarta köksredskap och bör därför undvikas.
7 – Polykarbonat
Polykarbonat (PC nr 7) är en hård, slitstark och ofta transparent plast. Produkter av PC är till exempel CD-skivor, mobiltelefoner, livsmedelsförpackningar, flaskor, vattenkannor och leksaker i genomskinlig plast. PC innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA).
7 – TPE/TPU/TPR TPR
TPE/TPU/TPR TPR (termoplastisk elastomer/ termoplastisk polyuretan / termoplastiskt gummi, nr 7) är en blandning av gummi och plast, informationen om dessa är bristfällig, och materialen baseras till vis del på hälsoskadligt styren och/eller ftalater. Den här typen av plast används bland annat till haklappar och leksaker.
PFAS
Per- pch polyfluorerade plaster, PFAS, används eftersom de är fett, smuts och vattenavstötande. Det finns flera olika varianter, till exempel PFOS, PFOA, PTFE, FTOH. Om ytan är repig eller utsätts för höga temperaturer (250-300 grader, till exempel stekpannor och kastruller) kan skadliga ämnen avges. Dessa ämnen bryts ner ytters långsamt i naturen, och vissa av dessa ämnen blir mer skadliga vid nedbrytning. Dessa ämnen hittas bland annat i kastruller, stekpannor och ugnsfomar med teflonyta, pizzakartonger, påsar för mikropopcorn, allväderskläder, skor-, väskor- och möbler med impregnering.
Polyuretan (PU)
Polyuretan (PU) kan innehålla tillsatser av PFAS och utgångsämnet i PU (isocyanater) kan vara allergi- och cancerframkallande. PU har delvis ersatt PVC då tillsatserna är hårdare bundna till materialet, men materialet anses ändå inte fullständigt tryggt. PU förekommer i kläder med plasttryck, regnkläder, konstläder, gummimattor och byggnadsmaterial (golv och tapet),
Ämnen som vi varnar för är:
PVC
polyvinylklorid
ftalat
polystyren
styrofor
styrox
frigolit
melamin
formaldehyd
PA
Polyamid
Polykarbonat
bisfenol A
BPA
TPE
TPU
TPR
TPR
Polyuretan
isocyanater
PFAS
Acrylate copolymer
Styrene copolymer
Polyethylene
Polymethyl methacrylate
Polyethylene terephthalate
Nylon
källa
https://www.martha.fi/vardagskunskap/sa-valjer-du-trygga-plaster
https://www.surfejs.se/varstingamnen/plast/
Obs! Vi kan inte garantera att vår information är 100% korrekt alltid, även om det förstås är vår målsättning.